Share this post

Oletko harkinnut keikkatöitä tai itsesi työllistämistä opintojen ohessa, mutta mietit mitä sinun tulee ottaa huomioon? Tässä joitain tärkeimpiä asioita, jotka auttavat sinut alkuun.

Ota huomioon opintotuen tulorajat

huomioiOpiskelijan tulee ottaa huomioon tulorajat, jotka liittyvät opintotukeen. Jos nostat opintotukea vuoden aikana, sinulla on kalenterivuodelle henkilökohtainen vuosituloraja. Vuositulorajasi määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta olet nostanut opintotukea kalenterivuoden aikana.

Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 667 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 1 990 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti. Voit tarkastaa oman tulorajasi helposti Kelan nettisivuilta.

Jos nostat opintotukea 9 kuukaudelta vuodessa, niin voit tienata vuodessa huolettomasti 11 850€ asti. Jos tienaat yli tämän summan, niin silloin sinun ei kannata nostaa opintotukea jokaiselta kuukaudelta.

Keikkatöitä tehdessä pysy siis kartalla siitä paljon olet tienannut.

Huomioi asumistuki

Opiskelijat siirtyivät vuonna 2017 yleisen asumistuen piiriin. Ota tienatessasi huomioon myös yleisen asumistuen tulorajat. Kuukausittaisten tulojen alarajat löytyvät Kelan sivuilta. Esimerkiksi 1 hengen talous voi huoletta tienata 719€ / kk sen vaikuttamatta yleiseen asumistukeen. Voit laskea tulojen vaikutusta asumistukeen tällä laskurilla.  Tulorajoihin vaikuttavista tekijöistä kannattaa lukea Kelan nettisivuilta.

Kannattaa selvittää tulojen vaikutus asumistukeesi ottamalla yhteyttä Kelaan.

Mieti omaa jaksamistasi ja opintojesi edistymistä

pohdiJos teet töitä opintojen ohella, niin mieti myös omaa jaksamistasi. Mieti myös edistyvätkö opinnot, vaikka teet töitä samalla? Opintotukea varten sinun pitää saada 5 opintopistettä jokaista tukikuukautta kohden.

Joskus keikkatyö ja itsensä työllistäminen voi olla parempi vaihtoehto opintojen ohessa kuin säännöllinen palkkatyö, vaikka se olisikin osa-aikainen. Itsensä työllistäminen mahdollistaa työn tekemisen omalla tahdilla ja omin aikatauluin.

Miten saat palkkion työstä?

Kun olet ryhtymässä keikkatyöhön, niin selvitä miten saat palkkion työstä. Maksaako työn tarjoaja sinulle palkkaa? Hänen pitää silloin ottaa huomioon työnanantajan velvollisuudet.

Jos keikan tarjoaja ei voi maksaa sinulle palkkaa, niin hyvä vaihtoehto on käyttää laskutuspalvelua. Laskutuspalvelua käyttäessä toimit kuin yrittäjä, mutta ilman byrokratiaa. Vaihtoehtoja on monia ja laskutuspalvelut hoitavat pääsääntöisesti kaikki verot ja maksut, kustannuksena maksat tietyn osuuden laskutuspalvelulle palkkiota.

Jos teet keikkaa säännöllisemmin, niin oma toiminimi tai osuuskuntaan liittyminen voivat olla hyvä vaihtoehto. Voit lukea täältä milloin kannattaa perustaa toiminimi.

Miten päästä alkuun?

Miten sitten saada keikkaa ja ryhtyä työllistämään itseään? Hyvä, matalan kynnyksen vaihtoehto on Kyvykäs palveluiden markkinapaikka. Voit luoda oman profiilin ja ilmoituksen helposti, joissa tarjoat osaamistasi potentiaalisille asiakkaille. Jos et tiedä mitä palveluita tarjota, niin tässä on muutama vinkki ajatusten herättämiseksi.

Ei muuta kuin tsemppiä itsesi työllistämiseen!

Aiheeseen liittyvät julkaisut

16.1.2019

Mistä löydän hyviä kuvia ilmaiseksi?

Laadukas ja huomiota herättävä myynti-ilmoitus vaatii hieman miettimistä ja vaivannäköä kuvien suhteen. Jos...

7.3.2018

Palkan maksaminen keikkatöistä laillisesti voi olla...

Tarjoatpa sitten lastenhoitoapua, koiran ulkoilutusta, siivousapua tai lumitöitä, täytyy sinun huolehtia työn...

6.8.2018

Työllistä itsesi: 10 helppoa yritysideaa!

Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, joihin voit päästä käsiksi samalla työllistäen itsesi. Taidoistasi...

9.1.2018

Missä vaiheessa oma yritys kannattaa perustaa?

Kun alat harjoittamaan liiketoimintaa, on tarpeellista miettiä milloin oma yritys kannattaa perustaa. Oman yrityksen...

19.3.2018

Mitä työttömän pitää tietää itsensä...

Moni työtön harkitsee itsensä työllistämistä yrittämällä, ja yrittäminen onkin loistava vaihtoehto! Monien...

9.10.2018

Miten työllistän itseni sivutoimisena yrittäjänä?

Houkutteleeko sivutoiminen yrittäjyys, mutta aloittaminen tuntuu vaikealta? Tässä artikkelissa haluamme antaa...

Kirjoita kommentti

%d bloggers like this: