Share this post

Tarjoatpa sitten lastenhoitoapua, koiran ulkoilutusta, siivousapua tai lumitöitä, täytyy sinun huolehtia työn verotuksesta ja muista työn tekemiseen liittyvistä säädöksistä. Samalla asiakkaiden saaminen helpottuu, kun olet miettinyt etukäteen asiakkaalle helpoimman tavan maksaa työstä. Huomioithan myös, että vaikka tekisit työtä alle verotettavan rajan, on sinun siitä huolimatta ilmoitettava kaikista tuloistasi verohallinnolle.

Tässä valintaasi helpottamaan 3 vaihtoehtoa, millä saat ansaitsemasi rahat omaan kukkaroon lain vaatimalla tavalla.

1) Hyödynnä 50% kotitalousvähennys käyttämällä laskutuspalvelua

Yksinkertaisin keino laskuttaa pienistä keikoista on käyttää laskutuspalvelua, joka hoitaa tarvittavat sivukulut ja kirjanpidon puolestasi, etkä tarvitse edes omaa y-tunnusta tai toiminimeä. Tällöin kyseessä on kevytyrittäjyys. Laskutuspalveluiden käyttäminen on helppoa ja vaivatonta sekä työn tarjoajalle että maksajalle.

Etenkin lastenhoitoapu, siivousapu, lumityöt ja muut kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt kannattaa laskuttaa käyttäen laskutuspalveluja, sillä silloin kotitalousvähennyksen saaminen on asiakkaalle helppoa.

Kun laskutat laskutuspalvelun (tai ennakkoperintärekisterissä olevan yrityksen) kautta, asiakas saa kuitin, jonka avulla hän voi saada verottajalta 50% rahasta takaisin niiden töiden osalta, jotka kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Asiakkaalla on toki vuosittain 100€ omavastuu, mutta tämän jälkeen hän saa 50% vähennyksen aina 2400 euroon asti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostajalle tulee edullisemmaksi maksaa lastenvahdista, lumitöistä tai kodin siivouksesta 15€/h laskutuspalvelun kautta kuin 8€/h pimeänä. Samalla hoituvat kaikki vakuutusmaksut, ennakonpidätykset ja sosiaaliturvamaksut. Myös työntekijälle jää hyvän omantunnon lisäksi enemmän rahaa käteen. Katso kattava lista kotitalousvähennykseen kelpaavista töistä verottajan sivuilta.

Muista myös mainostaa kotitalousvähennyksen mahdollisuutta myynti-ilmoituksessasi. Mikäpä olisikaan yrittäjälle parempi kilpailuvaltti ja markkinointikeino kuin mainostaa asiakkaan mahdollisuutta kotitalousvähennykseen, eli käytännössä 50% alennukseen!

Laskutuspalvelua käytettäessä tulee kuitenkin muistaa lisätä hinnoitteluun arvonlisävero, joka menee verottajalle. Kun tiedät kuinka paljon haluat tienata, voit käyttää laskutuspalveluiden laskureita selvittääksesi kuinka paljon sinun tulee laskuttaa asiakasta. Julkaisemme myöhemmin myös vertailun eri laskutuspalveluiden käytöstä.

2) Vähennä työnantajan byrokratiaa käyttämällä palkanmaksupalvelua

Mikäli et jostain syystä halua käyttää laskutuspalvelua, toinen vaihtoehto on ryhtyä työsuhteeseen palvelusi tilaajan kanssa. Silloin työn tilaajasta tulee työnantajasi. Tähän vaihtoehtoon kuitenkin liittyy huomattavasti enemmän byrokratiaa, eivätkä kaikki palveluiden ostajat tähän mielellään ryhdy. Byrokratian vähentämiseksi voi käyttää palkanmaksun apuna palkkaus.fi –palvelua, mutta etenkin pieniä palkkoja maksaessa heidän veloittamansa 4€ palvelumaksu on melko tuntuva.

Palkkaus-fi -palvelu hoitaa työnantajan puolesta tarvittavat sivukulut eli työeläkemaksut, sotu-maksut, ennakonpidätykset ja työttömyysvakuutusmaksut. Lisäksi palvelu tekee vaaditut ilmoitukset viranomaisille. Kuitenkaan palvelu ei hoida kaikkia työnantajalle kuuluvia velvollisuuksia, joista merkittävin on tapaturmavakuutus. Työnantaja ei toki ole velvollinen hankkimaan tapaturmavakuutusta yksittäisiä keikkoja varten, mutta työntekijän kannalta tämä olisi kuitenkin erittäin hyvä olla. Työnantajan näkökulmasta tapaturmavakuutus tulee hankkia viimeistään jos palkkaa työntekijöitä vähintään 12 päivänä vuodessa.

Mikäli tilaaja toimii palkanmaksajana, hän voi saada kotitalousvähennystä 20% maksetusta palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Kokonaisuudessaan tämä etu on lähes yhtä suuri kuin aikaisemmin mainittu 50%. Byrokratian lisääntyminen kuitenkin syö tätä hyötyä.

3) Palkan maksaminen käteisellä on lähes aina laitonta

rahaKun kyseessä on päivän tai muutaman tunnin mittainen työsuhde, voi palkan maksaa myös käteisellä. Käytännössä kaikissa muissa tilanteissa palkan maksaminen käteisellä on ollut vuodesta 2013 eteenpäin kokonaan kielletty, joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta. Tästä syystä on hyvä muistaa, että mikäli samaa työtä tehdään vaikkapa kahtena tai useampana päivänä katsotaan silloin työsuhteen kestäneen useamman päivän, vaikka työtunteja olisikin vain muutama.

Mikäli kuitenkin yhden päivän työstä halutaan maksaa palkka käteisellä, täytyy työntekijän allekirjoittaa maksusta kuitti tai muu maksun todentava selvitys, esimerkiksi maksutosite. Selvitys on päivättävä ja liitettävä osaksi palkanmaksua koskevaa kirjanpitotositetta. Tässäkin tilanteessa palkan maksaja on työnantajan roolissa, jolloin häneen pätevät samat velvollisuudet kuin käyttäessä palkkaus.fi -palvelua.

Työnantajan velvollisuudet lisääntyvät ilman laskutuspalveluita

Mikäli työtä tarjoava ei toimi yrittäjänä eli käytä laskutuspalvelua tai laskuta oman yrityksen kautta, on kyse työntekijän palkkauksesta. Tällöin työn maksajasta tulee lain silmissä työnantaja, vaikka kyse olisi vain muutaman tunnin työstä. Silloin työnantajan on hoidettava liuta erilaisia velvollisuuksia, kuten työeläkemaksut, ennakonpidätys ja tapaturmavakuutus. Osa näistä vaaditaan vasta tietyn palkkarajan tai työmäärän ylityttyä, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä nämä rajat ylittyvät todella helposti. Esimerkiksi työeläkemaksut täytyy tilittää, jos samalle työntekijälle maksetaan kuukaudessa vähintään 55,36 euroa (2019). Tällainen summa kertyy jo palkkaamalla sama lastenhoitaja muutaman kerran kuukaudessa.

Toinen nopeasti vastaan tuleva velvollisuus on tapaturmavakuutus, jonka työnantaja joutuu hankkimaan mikäli palkkaa työntekijöitä vähintään 12 päivänä vuodessa. Vakuutus täytyy hankkia vaikka työpäivät olisivat lyhyitä ja työntekijät vaihtuisivat. Työnantajan velvollisuuksista voit lukea lisää palkkaus.fi – palvelun sivuilta.

Laskutuspalvelu myyntivalttina

Voimme varmasti lopuksi yhdessä todeta, että suurimmassa osassa tapauksista laskutuspalvelua käyttämällä sekä työtä tarjoava että työn tilaaja pääsevät helpoimmalla. Molemmat voivat keskittyä itse työstä sopimiseen ja sen toteuttamiseen ilman huolia erilaisista kuluista, ilmoituksista ja työnantajan velvoitteista.

Lue myös teksti yrittäjäksi ryhtymisestä ilman rahaa niin pääset alkuun laskutuspalveluiden käytössä.

Muistathan käydä Kyvykäs markkinapaikassa merkitsemässä omaan ilmoitukseesi oikea laskutustapa ja mahdollinen kotitalousvähennys. Nämä kaksi voivat olla ratkaisevia tekijöitä, kun asiakas tekee valintaa useamman eri palveluntarjoajan välillä.

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

19.3.2018

Mitä työttömän pitää tietää itsensä...

Moni työtön harkitsee itsensä työllistämistä yrittämällä, ja yrittäminen onkin loistava vaihtoehto! Monien...

1.1.2018

Yrittäjäksi helposti ilman rahaa

Vielä muutama vuosi sitten yrittäjäksi ryhtyminen oli monella tapaa haastavaa. Ennen kuin omaa liikeideaa pystyi...

3.1.2018

Myynti-ilmoituksen tekeminen minuutissa

Oman osaamisen myyminen Kyvykäs markkinapaikassa on erittäin helppoa.  Tällä 1min videolla näytämme miten se...

9.1.2018

Missä vaiheessa oma yritys kannattaa perustaa?

Kun alat harjoittamaan liiketoimintaa, on tarpeellista miettiä milloin oma yritys kannattaa perustaa. Oman yrityksen...

27.3.2018

Mitä opiskelijan pitää tietää keikkatyöstä?

Oletko harkinnut keikkatöitä tai itsesi työllistämistä opintojen ohessa, mutta mietit mitä sinun tulee ottaa...

8.3.2019

Yrittäjän euro – Kuinka paljon yrittäjälle jää...

Moni aloittava yrittäjä kysyy, kuinka paljon yrittäjälle jää käteen jos hän laskuttaa esimerkiksi 100€....

Kirjoita kommentti

%d bloggers like this: