Share this post

Moni aloittava yrittäjä kysyy, kuinka paljon yrittäjälle jää käteen jos hän laskuttaa esimerkiksi 100€. Tämä tietenkin riippuu hyvin paljon liiketoiminnan luonteesta, sillä yritysten kiinteät ja muuttuvat kulut vaihtelevat huomattavasti. Näihin kuluihin voi kuulua mm. kiinteistön vuokra, työkalujen hankinta, vakuutukset ja markkinointikulut. Jos kuitenkin oletetaan hetkeksi, että näitä kuluja ei ole, on mahdollista tarkastella kuinka paljon yrittäjälle jää rahaa verojen ja pakollisten eläkevakuutusten jälkeen.

Yrittäjän euro riippuu liiketoiminnan laajuudesta

Yritykselle jäävä raha riippuu yritystoiminnan laajuudesta. Tämä johtuu siitä, että liikevaihdon kasvaessa tulee uusia pakollisia kuluja ja veroja maksettavaksi. Ensimmäinen kriittinen raja on, kun vuotuinen työtulo ylittää 7 799.37€ (v. 2019). Tämän rajan ylittyessä yrittäjän täytyy hankkia YEL-vakuutus. Toinen kriittinen raja on, kun liikevaihto ylittää 10 000€ rajan, jonka jälkeen yrittäjän täytyy maksaa valtiolle arvonlisäveroa (ALV). Ei ole myöskään yhdentekevää laskuttaako yrittäjä oman toiminimen kautta, vai laskutuspalvelun kautta.

Tässä artikkelissa vertailemme kahta erilaista yritystä, joissa on erisuuruinen liikevaihto ja työtulo. Lisäksi vertailemme kuinka paljon jää käteen, jos yrittäjä toimisi ns. “kevytyrittäjän”, eli laskutuspalvelun käyttäjänä. Yksinkertaisuuden vuoksi oletamme kaikissa tapauksissa, että liiketoiminnassa ei ole verotuksen ja pakollisten maksujen lisäksi muita kuluja, kuten toimitilan vuokrakuluja jne.

Yrittäjälle jää rahaa noin puolet laskutetusta summasta

Oletetaan ensiksi, että yritystoiminta on vakiintunutta, ja liikevaihto on yli 30 000€, jolloin yrittäjä ei saa enää ALV-huojennusta. Oletetaan myös, että yrittäjän henkilökohtainen veroprosentti on melko alhainen, eli 12%. Näillä oletuksilla yrittäjälle jää ansaitusta rahasta noin puolet käteen, kuten alla olevassa kuvassa esitetään.

Kuva 1: Yrittäjän euro: Pakollisten kulujen jälkeen yrittäjälle jää noin puolet laskutetusta summasta.

Yrittäjän euroPienyrittäjän verotus on erittäin kevyt

Jos liiketoiminta on pientä, myös verotus ja muut kulut ovat erittäin pienet.  Tämä johtuu siitä, että yrittäjän ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa (yleensä 24%), jos yritystoiminnan liikevaihto on alle 10 000€/v. Jos työtulo jää alle 7 799.37€ (v. 2019), ei myöskään tarvitse maksaa YEL-vakuutusta, joka on yleensä 24.1%. Jos oletamme, että nämä molemmat ehdot täyttyvät, pienyrittäjälle jää laskutetusta summasta lähes 90% käteen, kuten alla olevassa kuvassa esitetään.

Kuva 2: Pienyrittäjän euro: Jos liiketoiminta on pientä, yrittäjän verotus on kevyt.

Pienyrittjä ei maksa paljoa veroa

Kevytyrittäjä ei hyödy ALV-huojennuksesta

Vaikka vuotuinen laskutettava summa jäisi pieneksi, laskutuspalveluja käyttävät kevytyrittäjät eivät hyödy ALV-huojennuksesta, kuten pienyrittäjät. Tämä johtuu siitä, että kevytyrittäjän liiketoiminta lasketaan laskutuspalvelun liikevaihtoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä, jonka liikevaihto on pientä, voisi säästää paljon rahaa perustamalla oman yrityksen. Tästä lisää tietoa blogissamme, jossa kerromme missä vaiheessa oma yritys kannattaa perustaa. Korkeammista kustannuksista huolimatta kyvytyrittäminen on kuitenkin erittäin hyvä vaihtoehto silloin, kun ei halua itse hoitaa yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa.

Alla olevasta kuvasta näet, kuinka paljon kevytyrittäjälle jää käteen, kun hän laskuttaa asiakasta laskutuspalvelun kautta.

Kuva 3: Kevytyrittäjän euro: Kevytyrittäjä maksaa sivukuluja enemmän kuin yrittäjä.

Kevytyrittäjän verotus

Yrittäjän pitää kiinnittää huomiota moniin asioihin

Verot ja pakolliset sivukulut voivat muodostaa suuren kuluerän, joka yrittäjän tulee huomioida hinnoitellessaan palveluitaan.  Näiden lisäksi yrittäjän täytyy huomioida myös monia muita erittäin tärkeitä asioita, kuten myynnin ja markkinoinnin psykologiaa, miten saada lisää näkyvyyttä ja miten vedota asiakkaiden tunteisiin. Kyvykkäässä me haluamme auttaa yksinyrittäjiä menestymään, joten liity postituslistallemme, oppiaksesi kaiken olennaisen yrittäjyydestä.

 

Aiheeseen liittyvät julkaisut

27.3.2018

Mitä opiskelijan pitää tietää keikkatyöstä?

Oletko harkinnut keikkatöitä tai itsesi työllistämistä opintojen ohessa, mutta mietit mitä sinun tulee ottaa...

16.1.2019

Mistä löydän hyviä kuvia ilmaiseksi?

Laadukas ja huomiota herättävä myynti-ilmoitus vaatii hieman miettimistä ja vaivannäköä kuvien suhteen. Jos...

6.8.2018

Työllistä itsesi: 10 helppoa yritysideaa!

Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, joihin voit päästä käsiksi samalla työllistäen itsesi. Taidoistasi...

24.10.2018

Kommunikointi on yrittäjän tärkeimpiä taitoja

Uudella urallasi yrittäjänä tarvitset aina muita ihmisiä, jotta pääsisit eteenpäin ja saavuttaisit itsellesi...

1.1.2018

Yrittäjäksi helposti ilman rahaa

Vielä muutama vuosi sitten yrittäjäksi ryhtyminen oli monella tapaa haastavaa. Ennen kuin omaa liikeideaa pystyi...

7.3.2018

Palkan maksaminen keikkatöistä laillisesti voi olla...

Tarjoatpa sitten lastenhoitoapua, koiran ulkoilutusta, siivousapua tai lumitöitä, täytyy sinun huolehtia työn...

Kirjoita kommentti

%d bloggers like this: